De kunst van het aanwerven

Wie weet wat werkblindheid is? Maar vooral, wat je er aan kan doen?

Werkblindheid is een term die steeds vaker wordt gebruikt om te beschrijven hoe mensen vast kunnen komen te zitten in hun werk. Het is een fenomeen dat wordt gekenmerkt door een gebrek aan bewustzijn over de kwaliteit en effectiviteit van het werk dat wordt verricht.

 

Het kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld in een gebrek aan creativiteit, motivatie of productiviteit. Werknemers die lijden aan werkblindheid raken vast in hun dagelijkse routine en beginnen bepaalde taken als vanzelfsprekend te beschouwen, zonder erbij na te denken of ze nog wel zinvol zijn.

 

Maar hoe ontstaat werkblindheid eigenlijk? En wat kunnen we eraan doen?

 

Werknemers die dag in dag uit dezelfde taken uitvoeren, hebben de neiging om te vervallen in routine en gewoonten. Dit kan leiden tot een vermindering in de kwaliteit van het werk en een gebrek aan motivatie om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit kan een vicieuze cirkel veroorzaken, waarin werknemers steeds minder gemotiveerd raken en daardoor steeds minder goed presteren.

 

Er zijn verschillende manieren om werkblindheid te voorkomen of te verminderen. Een van de belangrijkste manieren is om regelmatig nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe vaardigheden te leren. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van trainingen of het deelnemen aan projecten buiten de eigen afdeling.

 

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig feedback te krijgen op het werk dat wordt verricht. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig overleg te hebben met collega's of door het houden van functioneringsgesprekken. Op die manier blijft de werknemer bewust van de kwaliteit van zijn of haar werk en kan er indien nodig bijgestuurd worden.

Ook kan het helpen om regelmatig de werkplek te veranderen. Een nieuwe omgeving kan nieuwe inspiratie bieden en de werknemer stimuleren om anders naar zijn of haar werk te kijken.

 

Tot slot is het belangrijk om voldoende rust en ontspanning te nemen buiten het werk. Dit kan helpen om de geest leeg te maken en nieuwe energie op te doen, waardoor de werknemer beter in staat is om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Kortom, werkblindheid is een veelvoorkomend probleem onder werknemers, maar er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen of te verminderen. Door regelmatig nieuwe uitdagingen aan te gaan, feedback te krijgen op het werk, de werkplek regelmatig te veranderen en voldoende rust en ontspanning te nemen, kan een werknemer voorkomen dat hij of zij vast komt te zitten in de dagelijkse routine.

Deel op:

Andere blogberichten

5 redenen waarom jouw medewerkers vertrekken

Als werkgever heb je het misschien al meegemaakt. Je denkt een nauwgezette aanwervingscampagne uit, doorloopt meerdere sollicitatiegesprekken met verschillende kandidaten, om dan uiteindelijk nieuw talent binnen te halen. Helaas, na enkele maanden beslist de medewerker te vertrekken naar een andere organisatie. Hij of zij is niet alleen: 1 op 3 nieuwe werknemers verandert binnen het jaar van job. Wat zijn nu de belangrijkste redenen van vertrek? Een overzicht.

Werkgever verwijderen?

Weet je zeker dat je   wilt verwijderen?

Testcategorie verwijderen?

Weet je zeker dat je   wilt verwijderen?

Account verwijderen?

Weet je zeker dat je   wilt verwijderen?