De kunst van het aanwerven

Do's & dont's tijdens een sollicitatieprocedure

Bij een sollicitatie zijn er enkele do's en dont's die je in gedachten moet houden om een goede indruk te maken. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 

Do's:

 • Bereid je goed voor: Onderzoek het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Ken de belangrijkste details over het bedrijf en bedenk hoe jouw vaardigheden en ervaring van waarde kunnen zijn.

 • Kleed je gepast: Zorg ervoor dat je netjes en professioneel gekleed bent. Kies formele kleding die past bij de bedrijfscultuur.

 • Wees op tijd: Kom op tijd voor je sollicitatiegesprek. Het is beter om iets te vroeg te zijn dan te laat.

 • Bereid je voor op veelgestelde vragen: Denk na over mogelijke vragen die gesteld kunnen worden tijdens het sollicitatiegesprek en bedenk alvast hoe je ze zou beantwoorden. Oefen je antwoorden hardop, zodat je zelfverzekerd overkomt.

 • Toon enthousiasme: Laat zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Stel vragen en toon enthousiasme over de mogelijkheden.

 • Wees beleefd en respectvol: Behandel alle betrokkenen tijdens het sollicitatieproces met respect. Wees beleefd tegenover de interviewer(s) en eventuele andere medewerkers die je ontmoet.

Dont's: 

 • Lieg niet: Wees altijd eerlijk over je ervaring, vaardigheden en kwalificaties. Liegen kan ernstige gevolgen hebben als het later wordt ontdekt.

 • Wees niet te negatief: Vermijd negatieve opmerkingen over vorige werkgevers of collega's. Focus op positieve aspecten en leerervaringen.

 • Onderbreek de interviewer niet: Luister aandachtig naar de vragen en opmerkingen van de interviewer en onderbreek hem/haar niet. Wacht tot ze klaar zijn met praten voordat je reageert.

 • Geef geen ongepaste antwoorden: Houd je antwoorden professioneel en relevant. Vermijd persoonlijke of ongepaste details die niet relevant zijn voor de functie.

 • Toon geen gebrek aan interesse: Wees actief betrokken tijdens het gesprek en toon geen gebrek aan interesse. Vermijd afleidingen zoals je telefoon controleren.

 • Oefen niet te veel: Hoewel het belangrijk is om je voor te bereiden, moet je ook natuurlijk overkomen. Vermijd het overmatig oefenen van je antwoorden, omdat dit stijf en onoprecht kan overkomen.

Onthoud dat deze tips je kunnen helpen, maar dat het ook belangrijk is om jezelf te blijven tijdens een sollicitatiegesprek. Wees authentiek en laat je persoonlijkheid zien, zodat de werkgever een goed beeld van jou krijgt. Wij helpen jou graag verder met de sprong naar een nieuw avontuur! 

Deel op:

Andere blogberichten

Work-life-balance een term die steeds vaker opduikt.

Wat wil jij zeker terugvinden in een nieuwe job? 9 op de 10 kandidaten beantwoord deze vraag met: “een goede work-life-balance.” Dus beste werkgevers, deze blog kan je maar beter lezen.

Werkgever verwijderen?

Weet je zeker dat je   wilt verwijderen?

Testcategorie verwijderen?

Weet je zeker dat je   wilt verwijderen?

Account verwijderen?

Weet je zeker dat je   wilt verwijderen?